PrintMail this page

Drumstel voor kinderen 'The Marvel Jazz Outfit'

membranofoon

Joepla boem takkatak tsjing boem!

Juli, het begin van de grote vakantie! We vergeten de school en maken twee maanden lang alleen maar tijd voor leuke dingen.

We schrijven eind jaren 1920. De radio en de platenspelers overspoelden ons met muziek, waaronder flink wat jazz. Om de kinderen 'bezig te houden' en tegelijk de beginselen van de jazzklanken en -ritmes bij te brengen, kende de "Marvel Jazz Outfit" zijn gelijke niet. Dikwijls tot grote ergernis van de ouders.

Stel u 90 jaar geleden het gezicht van het ketje voor bij het zien van dit 'instrument': een valiesje gemaakt uit hout, karton en imitatie slangenleder. Eenmaal het valiesje geopend, vond hij een bonte verzameling 'dingen': een rieten hoedje en een bril met getinte glazen om in de sfeer te raken, en een boel accessoires om muzikaal loos te gaan.

In korte tijd is alles geïnstalleerd en heb je een echte "jazz" voor u staan, ttz een jazz-drumstel. In het midden van de valies staat de kleine trom, links er van zijn een tom-tom en een ratel vastgemaakt, rechts een woodblock. Aan een metalen staafje hangen een cymbaal en een triangel. Castagnetten, een metalen stokje om de triangel te bespelen en twee houten stokjes vervolledigen het arsenaal aan slaginstrumenten. Daarnaast heeft de muzikant nog een schuiffluit en 2 mirlitons (kazoos), in de vorm van een vogel en een saxofoon, ter beschikking. Toch belangrijk te melden: alle accessoires zijn uiterst functioneel.

Niettegenstaande deze installatie van membranofonen, idiofonen en aerofonen bedoeld was als speelgoed voor kinderen, gaf ze toch een perfect beeld van de samenstelling van een jazz-drumstel uit de jaren 1920. Waarschijnlijk werd ons exemplaar gebouwd in Duitsland, maar was het bedoeld voor de Angelsaksische markt. Een ander zeldzaam exemplaar, zeer gelijkend aan dat van het mim, werd tentoongesteld in de expo "Rhythm & Reaction. The Age of Jazz in Britain" in Londen (2018).      

Géry Dumoulin

vertaling: Wim Verhulst

Media
Images: 
Drumstel voor kinderen, The Marvel Jazz Outfit, Duitsland, inv. 2018.0141.001
Drumstel voor kinderen, The Marvel Jazz Outfit, Duitsland, inv. 2018.0141.001
Drumstel voor kinderen, The Marvel Jazz Outfit, Duitsland, inv. 2018.0141.001
Drumstel voor kinderen, The Marvel Jazz Outfit, Duitsland, inv. 2018.0141.001