PrintMail this page

Vleugelpiano Hoeberechts & Groetaers

chordofoon

Deze prachtige vleugel, eigendom van het Koninklijk Paleis, is de derde oudste Belgische vleugelpiano die bewaard is gebleven. Hij getuigt van het vakmanschap van het Brusselse huis Hoeberechts & Groetaers, dat actief was in de periode 1800-1826, en toen de meest gerenommeerde pianofirma was in België.

De kast van dit instrument, met zijn verfijnde en elegante vormgeving, is bekleed met een bijzonder mooie fineer van notenwortelhout. Ze steunt op vier gedraaide poten, waarvan het bronzen kapiteel versierd is met gebeeldhouwde acanthusbladeren. Een breed plateau verbindt de voorste poten. Er staat een lier op met een avantgardistische vormgeving, met daarvoor vijf duwknoppen die elk een pedaal onder de lier bedienen, voor een luit-, fagot-, forte-, celesta- en una corda-register. De naamlijst is bekleed met gegolfde esdoorn. Ze heeft een achthoekige cartouche in notenwortelhout, maar merkwaardig genoeg zonder opschrift. De signatuur van de bouwers is daarentegen met inkt aangebracht op het stemblok

Met behulp van archiefstukken uit het Koninklijk Huisarchief in Den Haag en het Koninklijk Paleis in Brussel, kon de geschiedenis van dit magnifieke instrument nauwkeurig getraceerd worden. Het werd besteld door Willem I, en geleverd en gefactureerd op 18 november 1816 voor de pittige som van 3 532,50 frank. Kort daarna verzoeken Hoeberechts & Groetaers de vorst om de titel 'forte piano makers van sijne Koninglijcke Majesteit' te mogen dragen. Het verzoek wordt ingewilligd, rekening houdend met het feit dat Hoeberechts & Groetaers 'terecht befaamd zijn in hun beroep, zowel in dit land als in het buitenland, en verdienen om van Zijne Majesteit de titel te verkrijgen waar ze om verzoeken'.

Pascale Vandervellen

 

Media
Images: 
Vleugelpiano, Hoeberechts & Groetaers, 1816, inv. D2014.001.001
Vleugelpiano Hoeberechts & Groetaers
Vleugelpiano Hoeberechts & Groetaers
Vleugelpiano Hoeberechts & Groetaers
Op de tentoonstelling 'Piano & co' in het MIAT, Gent, 2015
Commentaar van enkele bezoekers van de expo 'Piano & co' au MIAT, Gent, 2015