Print

Week van de Klank

01/09/2021 - 10:00 - 05/09/2021 - 16:30
evenement

De Week van de Klank vindt plaats op verschillende locaties in Brussel. Het doel is het publiek een betere kennis van klank en geluid bij te brengen en het belang ervan in de samenleving te onderlijnen, via lezingen, concerten, filmvoorstellingen, installaties...

Het mim zet een geluidsinstallatie van Raymond Delepierre in de schijnwerpers. Op 1 september vindt er ook een familieconcert plaats om 14u30.

Stubborn Waves - installatie (01/09 - 05/09/2021)

Raymond Delepierre is geluidskunstenaar en -technicus én docent. Hij experimenteert met diverse klankvormen en uitzonderlijke akoestiek. Aan alledaagse geluiden en klanktextuur in ruimten geeft hij een bijzondere betekenis. Hij dompelt de luisteraar onder in een nieuw ingebeeld zintuiglijk geheel en creëert meeslepende luisterinstallaties als waren het levende lichamen, herkenbaar, hoorbaar, tastbaar.

De installatie Stubborn Waves is een uitnodiging om de snel verstrijkende tijd te vertragen. Zoals golven omwikkelt de tijd je lichaam als een winterse vacht. De twee luidsprekers die uit de grond lijken op te rijzen, vegen met een brede beweging, circulair en traag de luisterruimte schoon.

De kleur zwart kan de opstelling een strenge aanblik geven, ...het zijn tinten die somberheid oproepen. Het blijft licht, zwart is een sobere doos die ruimte laat aan vormen en aan de te horen geluidslandschappen.

De twee bazuinen sturen zachte maar krachtige klanken uit, met levendige bewegingen uit de stedelijke geluidswereld die opgevangen werden via microfoons en naar binnen worden getrokken, waarbij akoestische bewerkingen vervolgens kleur geven, zonder de bron te negeren.

Stubborn Waves verwijst naar de middelen die door de protagonisten van de Tweede Wereldoorlog werden ingezet om te vechten, te spioneren, aan te vallen en grip te krijgen op de andere met de hulp van versterkings- en geluidscaptatieprocessen, zoals de grote oren, de  radars, de sonars, de bruine frequentie, de infrageluiden,... evenals de onderzoeken van dr. Vladimir Gavreau.

Deze installatie is het tweede luik van de geluidstriptiek «Signal & Resonance, Son & Distance» die door de artiest in 2017 werd opgestart. Productie: Raymond Delepierre met de steun van TRANSCULTURES.

Meer info: https://vimeo.com/286908489

Charlotte Bouriez (zang) & Adrien Lambinet (trombone-contrabas) - familieconcert (01/09/2021)

Een grappig, eclectisch en gezellig duo. Et Voilà! brengt een vijftigtal pop- en jazzliedjes en Franse chansons die je uit een hoed kan vissen... Dat wordt dus een interactief concert! Een atypisch duo met Charlotte Bouriez, zangeres met een engelachtige stem maar ook met de nodige dosis 'folie', en Adrien Lambinet, virtuoze trombonist die de mannelijke partijen zal spelen. Hun samenspel is tof om naar te kijken, én... om naar te luisteren.

Meer info: https://youtu.be/r0iP1y-JY5Q

praktisch
prijs: 

Gratis maar voor het concert moet je verplicht reserveren

opmerking: 

Vernissage installatie op 01/09/2021van 12u tot 14u30 (voor het familieconcert om 14h30)