Openingsuren
Wat zijn de openingsuren van het museum?
Het museum is open van dinsdag tot vrijdag van 9:30 tot 17:00.
Op zaterdag en zondag van 10:00 tot 17:00. Op maandagen is het museum gesloten.
De laatste toegangstickets worden verkocht om 16:00.
Het museum sluit de deuren om 17:00 en vanaf 16:45 wordt er opgeroepen om de expozalen te verlaten.
Is het museum alle dagen open?
Neen, het museum is gesloten op maandagen.
We zijn gesloten op 01.01, 01.05, 01.11, 11.11 & 25.12.
Op 24 en 31.12 sluit het museum om 15:00 (laatste tickets om 14:00).
Hoeveel tijd moet ik voorzien voor een museumbezoek?
Reken ongeveer 90 min voor een bezoek. Als je alles wil bekijken, ben je gemakkelijk een halve dag zoet.
Tickets
Wat zijn de tarieven en kan ik korting krijgen op de toegangsprijs?
Een overzicht van onze tarieven en kortingen vind je hier.
Is het museum gratis op de eerste woensdag of zondag van de maand?
Neen, het museum is niet gratis toegankelijk op vaste dagen.
Kan ik tickets kopen aan de balie?
Ja, het is mogelijk om tickets te kopen aan de balie. Per tijdslot is er een beperkt aantal tickets beschikbaar, dus raden we je aan om je ticket op voorhand te reserveren.
Ik kocht mijn ticket online, maar kreeg geen bevestiging, wat nu?
Het e-ticket wordt pas verstuurd als de betaling bij ons toegekomen is. Dit kan enkele minuten duren maar indien het langer duurt, controleer dan zeker je ongewenste mailbox. Na deze controle en nog steeds geen ticket neem je best contact op met onze reservatiedienst: reservations@kmkg-mrah.be of in het weekend met onze kassa die je steeds met betaalbewijs verder kunnen helpen.
Toegankelijkheid
Waar bevindt het Museum zich?
Het museum is gevestigd in het voormalige Old-England-gebouw in art-nouveaustijl aan de Kunstberg. Het adres is Hofberg 2, 1000 Brussel.
Welke zijn de dichtstbijzijnde haltes van het openbaar vervoer?
Per trein: het museum ligt op loopafstand van Brussel-Centraal.
Per metro: lijnen 1 en 5, halte Centraal-Station of Park
Per bus: 27, 38, 71 en 95, halte Koning
Per tram: lijnen 92 en 93, halte Koning
Kan ik voor het museum parkeren?
Het MIM beschikt niet over een parking. We raden u dan ook sterk aan om in het centrum van Brussel het openbaar vervoer te gebruiken. U kunt de wagen achterlaten op een parking in de buurt van metrostation Erasmus, Delta of Kraainem. Als u toch in de buurt van het museum wilt parkeren, is de ondergrondse betaalparking Albertina aangewezen.
Is het Museum rolstoeltoegankelijk?
Het museum is volledig toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit. Vlakbij de hoofdingang van het MIM zijn twee blauwe parkeerplaatsen voorzien.
Vestiaire
Is de vestiaire gratis?
Ja, de vestiaire bestaat uit lockers. Als de bagage te groot is kan u deze (op eigen risico) achterlaten in de niet bemande vestiaire op de gelijkvloerse verdieping.
In groep
Moet ik reserveren als ik met een groep kom?
Ja, grotere groepen (meer dan 15 personen) moeten steeds hun bezoek op voorhand reserveren, ook als je geen gids neemt. Reserveren kan via dit formulier.
Moet ik op voorhand tickets bestellen?
Groepen tot 15 personen zijn niet verplicht om tickets op voorhand aan te kopen. Om zeker te zijn dat je het museum op een bepaald tijdstip kan bezoeken is het raadzaam om dit toch te doen.
Moet ik meteen betalen voor een reservering?
Reservaties voor groepen moeten vooraf betaald worden.
Kan ik mijn ticket annuleren?
Nee, betaalde tickets worden niet terugbetaald of omgeruild.
Kan ik een factuur krijgen?
Bij groepsreservaties ontvang je een reservatiebevestiging waarop gevraagd wordt het verschuldigde bedrag voor de gidsen en de tickets over te schrijven. Enkel overheidsorganisaties kunnen betalen via factuur, na het sturen van een officiële bestelbon. Er kunnen geen facturen opgemaakt worden voor ticketaankopen via de balie, ticketautomaten of online ticketshop.
.
Ik wil graag een gids boeken, hoeveel dagen op voorhand doe ik dit best?
Een geleid bezoek of workshop reserveer je minstens drie weken op voorhand. Reserveren kan via dit formulier.
Kan ik een rondleiding volgen?
Ja, we organiseren rondleidingen en workshops op aanvraag. Het volledige aanbod en alle praktische info vind je hier. Als individuele bezoeker kan je soms aansluiten bij een instaprondleiding. Bekijk de agenda voor data en thema’s.
Museumshop
Is de toegang tot de museumshop gratis?
Ja, je kan de museumshop bezoeken zonder een ticket te kopen.
Wat zijn de openingsuren van de museumshop?
De museumshop is open tijdens de openingsuren van het Museum.
dinsdag - vrijdag: 9:30 - 12:00 & 13:00 - 16:45
zaterdag - zondag: 10:00 - 12:00 & 13:00 - 16:45
Gesloten op maandag, 01.01, 01.05, 01.11, 11.11, 25.12.
Kan ik online bestellen?
Wij hebben geen webshop, maar je kan altijd contact met de museumshop voor meer informatie via bookshop@mim.be of 02 545 01 62
Wat vind ik in de museumshop?
De museumwinkel is een schatkamer vol met boeken, cd's, postkaarten en allerhande muzikale hebbedingen. Het winkelteam speurt onophoudelijk de markt af om voor u de beste artikelen te vinden die te maken hebben met onze dubbele passie : muziekinstrumenten en art nouveau. Een speciaal hoekje is gereserveerd voor de kinderen. Hier vinden de jonge melomaantjes boeken met verhalen, aftelrijmpjes en spelletjes, allemaal over de muziek. In de winkel vindt u ook de publicaties van onze wetenschappers en educatieve dienst.
Is er een klantenkaart?
Ja, vraag bij je eerste aankoop naar je klantenkaart.
Restaurant
Kan ik iets eten of drinken in het museum?
Het restaurant gelegen op de bovenste verdieping van het MIM is momenteel tijdelijk gesloten voor renovatiewerken. Er is wel een picknickruimte waar je zelf meegebrachte dranken en snacks kan gebruiken. Voor groepen kan deze gereserveerd worden, contacteer hiervoor het bespreekbureau via reservations@kmkg-mrah.be.
Image Studio
Waar kan ik terecht voor foto’s, bewegende beelden, geluidsopnames van muziekinstrumenten?
Je kan foto’s bestellen via dit formulier. Voor geluidsopnames neem je contact met ons op via bib1@kmkg-mrah.be. Het MIM heeft geen video-archief, maar we delen heel wat opnames via het Youtubekanaal. Bezoek ook onze online catalogus Carmentis voor meer info over een bepaald collectiestuk.
Andere vragen
Wat gebeurt er met instrumenten die niet tentoongesteld zijn?
Die worden bewaard in depots of reserves met gecontroleerde klimaat- en lichtregeling.
Worden de collectiestukken bespeeld?
Dat gebeurt slechts heel uitzonderlijk. De eerste missie van deze wetenschappelijke instelling is het zo goed als mogelijk bewaren van het patrimonium voor latere generaties, iets wat moeilijk te rijmen valt met het intensieve gebruik van muziekinstrumenten in hun artistieke context.
Ik heb een instrument. Kan iemand van het MIM me zeggen wat het waard is?
Het MIM mag geen schattingen van de waarde van instrumenten geven. De experten van het wetenschappelijk team van het MIM kunnen je wel vertellen of ze interesse hebben als je het zou willen schenken of verkopen. Contacteer ons via info@mim.be.
Ik wil een instrument schenken of verkopen aan het MIM. Hoe gaat dat in zijn werk?
Neem contact op via info@mim.be. De betrokken conservator zal onderzoeken of je aanbod een interessante aanvulling van de collectie kan zijn. Het dossier wordt voorgelegd aan het wetenschappelijk team en als het tot een schenking of aankoop komt, wordt er een officiële akte opgesteld. De tentoonstelling van het verworven instrument is niet evident en kan niet beloofd worden.
Ik heb een muziekinstrument maar weet niet wat het is of hoe het bespeeld wordt. Aan wie kan ik advies vragen?
Neem contact op via info@mim.be. Je vermeldt zo veel mogelijk info en stuurt best een foto mee.
Ik heb een nieuw instrument uitgevonden. Aan wie kan ik dit voorleggen?
Neem contact op via info@mim.be.
Ik heb oude opname- en weergaveapparatuur. Is het MIM hierin geïnteresseerd?
Ook dat soort apparatuur wordt in het MIM bewaard. Als je zo’n apparaat bezit en wil aanbieden neem je best contact op via info@mim.be. De betrokken conservator zal onderzoeken of je aanbod een interessante aanvulling van de collectie kan zijn. Het dossier wordt voorgelegd aan het wetenschappelijk team en als het tot een schenking of aankoop komt, wordt er een officiële akte opgesteld. De tentoonstelling van het verworven apparaat is niet evident en kan niet beloofd worden.
Ik heb pianorollen / wassen cylinders / vinylplaten / banden / cassettes. Is het MIM hierin geïnteresseerd?
De kans is klein, maar je kan je voorstel altijd sturen naar info@mim.be.
Biedt het MIM technische tekeningen van instrumenten aan ?
Jazeker. Contacteer de museumshop.
Hoeveel bezoekers ontvangt het MIM?
Het MIM ontvangt gemiddeld 125.000 museumbezoekers per jaar. Groepsbezoek, vooral door scholen, maakt zo'n 15% van het totale bezoekersaantal uit.
Wat is het bezoekersprofiel van het MIM?
De typische bezoeker van het MIM is een hoger opgeleide tussen 25 en 65. Tijdens nocturnes en evenementen trekt het museum ook jongere bezoekers aan.
Het MIM ontvangt met 72% uitzonderlijk veel buitenlandse bezoekers. Het percentage terugkerende bezoekers is daardoor eerder laag (13%). De Belgische bezoekers komen vooral uit het Brussels Gewest (48%), de buitenlanders komen vooral uit Frankrijk (28%), het VK (13%), Nederland (7%), de VSA, Duitsland, Spanje en Italië (elk zowat 6%).
Is het MIM een stedelijk museum? Gewestelijk? Federaal?
Het MIM is een federale wetenschappelijke instelling en maakt deel uit van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, de KMKG. Samen met het Museum voor Natuurwetenschappen, het AfricaMuseum en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) vormen de KMKG de groep van 4 grote federale musea.
Organiseert het MIM zelf concerten?
Momenteel heeft het museum geen eigen concertreeks, maar we werken samen met partners waardoor er binnen de muren van het MIM vaak live muziek te horen is. Er zijn concerten waarvoor je moet betalen maar ook veel gratis optredens. Alle details vind je in de kalender.
Kan ik een concert in het MIM organiseren?
Dat kan, stuur je vraag of voorstel naar public@kmkg-mrah.be.
Verhuurt het MIM muziekinstrumenten?
Neen, collectiestukken verlaten het MIM nooit om bespeeld te worden, ze worden enkel uitgeleend voor tentoonstellingen.
Kan het MIM mij gegevens van musici bezorgen?
Dat kunnen we niet, interessante databanken vind je bij Kunstenpunt (klassiek en hedendaags), VI.BE(pop, rock, hiphop, dance, jazz, worldwide, folk, metal, ...), Muziekmozaïek (folk en jazz), het Centre Belge d'Action Interculturelle (wereldmuziek).
Kan het MIM mij gegevens van instrumentenbouwers bezorgen?
Dat kunnen we niet, je kan je licht opsteken bij de instrumentenbouwopleidingen in Boom (strijkers en gitaar), Brugge (gitaar), Gent, Marche-en-Famenne (strijkers), Puurs-Sint-Amands (strijkers, gitaar, klavieren), Wavre (gitaar).